Wydawca treści Wydawca treści

Grzyby

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów, czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń, czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać - odpowiedzi na te i inne pytania.

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów?

Podstawową zasadą jest zbieranie tylko i wyłącznie owocników grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy  znaleziony  grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie.

Aby nauczyć się prawidłowego zbierania grzybów i rozpoznawania gatunków warto uczestniczyć w organizowanych przez nadleśnictwa grzybobraniach. Informacje o nich znajdziecie na stronie www.lasy.gov.pl oraz stronach jednostek. Warto szukać porady w punktach skupu i u grzyboznawców - nadleśnictwa nie zajmują się ocenianiem grzybów. Bezpłatnych porad na temat zebranych w lesie grzybów udzielają wszystkie terenowe stacje sanitarno-epidemiologiczne, które znajdują się w każdym powiatowym mieście. Prowadzą one także rejestry grzyboznawców, którzy udzielają porad.

W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, czy podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Wezwany w porę może uratować życie. Nie należy lekceważyć takich objawów. Trzeba też pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, później stan chorego gwałtownie się pogarsza.

Czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń?

Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu:  na uprawach do 4m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.

Należy oszczędzać duże, stare owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a  mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Jeśli wiemy, że jakiś grzyb jest rzadki i ginący to także oszczędźmy go, nawet jeśli jest jadalny. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej – poznaj dokładnie listę tych grzybów zanim wybierzesz się do lasu.

Czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać?

To pytanie jest zadawane od niepamiętnych czasów. Powstało zapewne tuż po słynnym dylemacie dotyczącym jaja i kury. Skoro jest tyle gatunków rozmaitych grzybów to spokojnie możemy stosować oba sposoby. Każdy jest dobry, ale  stosowany z rozsądkiem. Większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. Naturalnie nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych. Możemy delikatnie podważyć także owocnik grzyba koniuszkiem noża. Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki.

Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy pieczarki z  muchomorem zielonkawym. Rozpoznaje się go m.in. po pochwie u podstawy trzonu, stąd nie można takich grzybów wycinać. Pamiętajmy, że jeden średni owocnik to dawka śmiertelna dla człowieka.

Jak zbierać i przechowywać grzyby zanim trafią do kuchni?

Pierwsza zasadą jest zbieranie tylko znanych nam grzybów. Unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi, ale groźnymi dla naszego zdrowia owocnikami. Zbieramy tylko owocniki zdrowe, nieuszkodzone i młode, ale nie zbyt młode, bo wtedy trudno rozpoznać gatunek grzyba. Pozostawiamy w nienaruszonym stanie grzyby niejadalne, nieznane nam oraz osobniki stare, które pozostawiamy jako „nasienniki". Najczęściej i tak  są robaczywe. Czy wiecie dlaczego grzyby są robaczywe? Te „robaki", które dziurawią nasze grzyby, szczególnie z letnich zbiorów, to larwy (czerwie) muchówek. Właśnie w grzybach przechodzą część swojego rozwoju.

Warto także pamiętać, że owocniki grzybów to żyjące organizmy, które nawet po zerwaniu nadal rozwijają się i oddychają wydzielając dwutlenek węgla i wodę. Dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie owoców grzybobrania. Najlepsze są szerokie, wiklinowe koszyki, a nie plastikowe wiadra, torby czy woreczki. Nawet najpiękniejsze owocniki szlachetnych gatunków grzybów mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu. Często wybieramy się na grzybobranie daleko od domu. W trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem grzybów wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego nawet powszechnie znane kurki czy podgrzybki mogą nam zaszkodzić, gdy je źle przechowamy.


Polecane artykuły Polecane artykuły

Powrót

Nasze lasy

Nasze lasy

Nadleśnictwo Wałcz leży na terenie gmin: Wałcz, Jastrowie, Mirosławiec, Miasto Wałcz; Krainie Wielkopolsko – Pomorskiej ( III); Mezoregionach: Pojezierza Wałeckiego (III-6) i Równiny Wałeckiej (III-7)

Nadleśnictwo Wałcz położone jest w południowo-wschodniej części województwa zachodniopomorskiego oraz w północno-zachodniej części województwa wielkopolskiego.

               Pod względem podziału administracyjnego stworzonego w Lasach Państwowych Nadleśnictwo Wałcz jest jednym z 20 Nadleśnictw wchodzących w skład Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Pile.

Zgodnie z Zarządzeniami Nadleśniczego NR 58/2013 z dnia 30.12.2013 roku i NR 57/2014 z dnia 30.12.2014 roku Nadleśnictwo Wałcz od dnia 01.01.2015r. roku składa się z 11 leśnictw (taka sama ilość jak w poprzednim 10-leciu) położonych w jednym obrębie leśnym Wałcz.

 

Budowa geologiczna gleby: Na terenie Nadleśnictwa Wałcz dominują gleby rdzawe zajmujące około 83% powierzchni. Pozostałą część zajmują odpowiednio gleby: bielicowe, murszowe, torfowe, murszowate, płowe i gruntowoglejowe.

Przeciętna wysokość: 110-160 m. n.p.m.

Klimat: Klimat obszaru Nadleśnictwa Wałcz został zakwalifikowany (wg Gumińskiego) do pomorskiej dzielnicy rolniczo-klimatycznej. Na terenie tym ścierają się wpływy klimatu morskiego i kontynentalnego, przy czym większy udział przejawiają cechy pierwszego z wymienionych.

            Opady atmosferyczne wynoszą ok. 600 mm rocznie. Średnia temperatura roczna wynosi ok. 7,5oC; średnia temp. stycznia od –2,0oC do –2,5oC; średnia temp. lipca od 17,0oC do 17,5oC.

            Długość okresu wegetacyjnego wynosi ok. 200 dni. Przymrozki wiosenne występują do 30 kwietnia w skrajnych przypadkach do 30 maja. Czas trwania zimy wynosi przeciętnie 80-90 dni, a czas zalegania pokrywy śnieżnej wynosi ok. 50-60 dni.

Powierzchnia ogólna: 17150,79 ha , w tym leśna 15934,78 ha.

Przeciętna zasobność drzewostanów: 262  m3/ha

Przeciętny wiek drzewostanów: 58 lat

Struktura wiekowa drzewostanów wg powierzchni przedstawia się następująco:

Klasy i podklasy wieku

stan na 01.01.2015r.

ha / m3

%

 

 

 

Przestoje

46947

1,13

Ia

989,14

6,36

90

0,00

Ib

1393,41

8,96

37705

0,91

IIa

1275,36

8,20

124125

2,98

IIb

1080,06

6,94

200405

4,82

IIIa

1733,27

11,14

507905

12,21

IIIb

3011,11

19,36

977980

23,51

IVa

1602,91

10,30

549225

13,20

IVb

869,79

5,59

310715

7,47

Va

1209,28

7,77

471630

11,34

Vb

685,41

4,41

251820

6,05

VI

874,19

5,62

378325

9,09

VII

203,66

1,31

87420

2,10

VIII i wyższe

114,99

0,74

55105

1,32

KO

496,59

3,19

153780

3,70

KDO

 

15,54

0,10

6875

0,17

Ogółem

15554,71

100

4160052

100

 

Udział typów siedliskowych lasu (typów żyzności gleby ) :

 

 

 

 

 

Typ siedliskowy

pow. ha

%

1

4

5

Bśw

6430,17

40,35

Bw

0,48

0,00

BMśw

5119,68

32,13

BMw

285,99

1,79

BMb

82,14

0,52

LMśw

2513,84

15,78

LMw

158,94

1,00

LMb

62,03

0,39

Lśw

472,70

2,97

Lw

53,37

0,33

Ol

556,20

3,49

OlJ

144,94

0,91

54,30

0,34

Ogółem

15934,78

100

 

Przyjęte wieki rębności

 

Db, Js – 140 lat

So, Md, Bk – 100 lat

Św, Brz, Ol, Gb, Kl – 80 lat

Os, Olsz – 60 lat

Tp – 40 lat

W Nadleśnictwie Wałcz rocznie wysadza się w ramach zalesień  gruntów porolnych i odnowień na powierzchniach otwartych ok. 177 hektarów, a średnia ilość pozyskiwanego drewna to 90887 m3 rocznie.